[wooslider slide_page=”leer me kennen” slider_type=”slides” limit=”8″ thumbnails=”default” order=”ASC” order_by=”date”]

Biografie

Ik ben Thérèse Ekanga, geboren op 20 augustus 1979 in Lodja, Congo.Ik ben gehuwd met Dirk Daneels, mama van een overleden zoontje Ian en een fiere bonusmama van drie kinderen: Aline (15j), Evelyn (13j) en Michiel (11j).

Sinds enkele jaren woont ons gezin in Kapelle-op-den-Bos, strategisch gelegen tussen Brussel – waar het merendeel van onze professionele activiteiten zijn – en Antwerpen – waar de kinderen naar school gaan.Ik ben interieurontwerper van opleiding. Ik werk als recruiter in een ICT consulting bedrijf met mijn echtgenoot. Daarnaast werk ik momenteel hard aan de lancering en uitbouw van mijn concept “Na Mesa” om via kooklessen en evenementen mensen warm te maken voor een smakelijke, gezonde en gebalanceerde Congolese keuken.

Ik ben bestuurslid van Open VLD Kapelle-op-den-Bos en lid van de Open VLD Lima vrouwen.

Over mijn Afkomst

Ik werd geboren in Lodja, een stad in de Kasaï pronvicie in Congo, op 20 augustus 1979 in een sterke geëngageerde matriarchale familie.

Ik groeide op in de familie van mijn moeder. Sinds de gruwelijke moord op mijn grootvader die stamhoofd van de regio was, stond mijn grootmoeder aan het hoofd van de familie.

Mijn grootmoeder was een voorbeeld voor mij: een zeer gedreven, intelligente, ondernemende moeder van 8 kinderen die erg geëngageerd was voor haar familie en haar gemeenschap.

In 1983 veranderde ons leven drastisch na de arrestatie van mijn tante, die kloosterzuster was, door Mobutu omwille van haar sympathieën voor de oppositie. Na drie jaren van vervolging en foltering zijn mijn tante, mijn moeder, mijn zus en ikzelf in 1986 naar België gevlucht op zoek naar vrijheid. Ik was toen amper 7 jaar en besefte al hoe belangrijk vrijheid in het leven was….

Over Integratie

Als Belgische van Congolese afkomst, is het mijn overtuiging dat om goed te kunnen functioneren in onze maatschappij, integratie absoluut noodzakelijk is. Na onze aankomst in België als politieke vluchteling woonden we in Laken. We wisten dat we onze uiterste beste moesten doen om ons nieuwe thuisland te omarmen, want er was geen sprake van terugkeer naar Congo zolang Mobutu aan de macht was.

Onderwijs en talen zijn voor mij de sleutels voor integratie en gelijke kansen. Hierover heb ik reeds in 2000 een essay geschreven voor de Raad Van Europa over “Gelijkheid van kansen voor jonge meisjes en jonge vrouwen door onderwijs”.

Ik ging naar de Nederlandstalige Kakelbont school in Laken. Daar heb ik het geluk gehad les te krijgen van mijnheer Crabbé, een geëngageerde leerkracht in hart en nieren. Hij heeft er in de eerste plaats gezorgd dat ik mijn taalhandicap weg kon werken. Zonder de andere kinderen van mijn klas te verwaarlozen, nam hij de tijd om me alles goed uit te leggen. Hieruit haalde ik mijn motivatie: ik bleef elke dag in de studie bij hem om mijn lessen te herhalen en mijn achterstand op te halen.

Mijnheer Crabbé was een uitzonderlijke leerkracht. Als maatschappij moeten we ervoor zorgen dat leerkrachten over voldoende middelen en ondersteuning beschikken om onze jonge nieuwe Belgen te begeleiden.

Kennis van en respect voor mekaars normen en waarden zijn een tweede peiler van integratie. Om hierrond te kunnen werken, heeft mijn tante een aantal vzw’s opgericht, waarin ik actief ben geweest. Via de vzw Elika Hoop brachten we op kleine schaal de dialoog tussen Belgen en Afrikanen op gang. Zo initieerden we het project “Spreek met mij wie ben jij”, waarbij jonge Belgen en Afrikanen elkaars gemeenschap ontdekten. De organisatie van deze workshops heeft mij toegelaten om de waarden en normen van de Belgische / Vlaamse samenleving  beter te leren kennen en te waarderen.

Over Liberalisme

De waarden van het liberalisme: vrijheid, geloof in en respect voor het individu, ondernemen, verantwoordelijkheid en engagement, werden ons van bij onze jeugd meegegeven.

Het belang van vrijheid hebben we aan den lijve ondervonden, toen we uit Congo moesten vluchten.

Geloof in en respect voor het individu zijn cruciaal voor zelfontplooiing en de vooruitgang van de maatschappij – iedereen kan de wereld veranderen. Via onze andere vzw Chantiers d’Afrique trachtten we dit in praktijk te brengen: we gaven aan groeperingen van vrouwen in Afrika de mogelijkheid om microkredieten aan te gaan, waardoor ze groenten en fruit konden produceren, niet alleen om in de behoeften van hun familie te voorzien, maar ook op de lokale markt te verkopen, en zelfs te exporteren.

Ondernemen heeft me altijd in het bloed gezeten. Eerst in familieverband, waarbij we via Africa Welfare exotische voeding importeerden in Europa. Niet alle initiatieven waren even succesvol – vallen en terug rechtkruipen maken nu eenmaal deel uit van initiatief nemen en je verantwoordelijkheid opnemen. Met mijn huidige project “Na Mesa” wil ik via kookcursussen en evenementen mensen warm maken voor een smakelijke, gezonde en gebalanceerde Congolese keuken. Dit project bouwt verder op mijn ervaring van Africa Welfare en mijn passie voor koken die ik van mijn grootmoeder geërfd heb.

Uit ondernemen volgt verantwoordelijkheid en engagement: het persoonlijk engagement om een betere maatschappij uit te bouwen, zonder blind af te hangen van het overheidsapparaat. De stap naar politiek engagement was dan ook snel genomen: eerst als lid van de Lima vrouwen, nadien het opnieuw starten van de Open VLD in Kapelle-op-den-Bos, waarvan ik momenteel bestuurslid ben, en nu de eerste stappen zet in de nationale politiek.

Over Identiteit

Ik ben een liberale Belgische-Congolese vlaming in hart en nieren. Ik ben een levensgenieter die gastvrijheid en optimisme hoog in het vaandel draag. Ik voel me zowel thuis in een malewa – een straatrestaurantje – in Kinshasa als in de Karmeliet in Brugge.

Ik ben ervan overtuigd dat je je herkomst moet respecteren, en deze nooit mag vergeten of verdringen. Wie weet waar hij of zij vandaan komt, kan beter de waarden, gewoonten en gebruiken van een andere appreciëren en aanvaarden.